Kostips - obehagliga skakningar

Det här är egentligen inget tips från vår Kosresa, utan mer info om resan kan man säga.

Tidigare i somras, i slutet av juli för att vara mer exakt, var det ju en jordbävning på Kos, som slog hårt åt de äldre delarna av Kos stad. Vissa barer, restauranger och andra byggnader var tvungna att stänga och rivas (om de inte revs i jordbävningen alltså).

Vi var lite oroliga för det här med jordbävningen innan vi åkte, men efter att vi pratat med vårt resebolag och UD som tyckte att vi inte behövde vara oroliga, så bestämde vi oss för att åka.

När vi var där hade vi sagt att vi inte skulle prata så mycket om att en ny jordbävning kunde uppstå. Självklart pratade vi om det som hade hänt och vi frågade en hel del lokalbefolkning om hur de hade upplevt jordbävningen och så men vi bestämde med varandra att vi inte skulle tänka på vad som hade kunnat hända om det var vi, och det var nog klokt.

Men när vi satt på balkongen en kväll, vi drack ett glas vin, spelade kort och lyssnade på musik så kände vi hur hela balkongen började skaka. Vi tänkte inte mer på det utan tänkte att det var pga av en stor lastbil som åkte förbi eller något. 

Några dagar senare hände det igen, och nu blev vi mer fundersamma. Den här gången var det mer skakningar dessutom. Nu blev vi riktigt nojiga och under skakningarna möttes våra blickar. Men efter någon minut slutade skakningen och vi tänkte faktiskt inte mer på det.

Dagen efter pratade vi med en kompis som vi fick på stranden, som hyrde ut solstolar. Han berättade att det pågick efterskakiningar efter jordbävningen och att det var det som vi hade känt! Tydligen kunde det pågå flera veckor, månader och kanske år efter en jordbävning. Men han sa att ett efterskalv inte kunde bli så starkt som jordbävningen.

Under veckan kände vi fler efterskakiningar, men vi kände oss tryggare med vad vår grekiske vän hade berättat. Men såklart lite obehaglig upplevelse :)

30 nov 2017